Riječ robot s nama je sad već više od 100 godina zahvaljujući dramskom djelu Rossumovi Universalni Roboti (1921.) češkog pisca Karela Čapeka. Iako je nastala u slavenskom podneblju Srednje Europe, riječ robot je kroz nekoliko desetljeća postala globalno općeprihvaćena i neminovno će nam obilježiti svakodnevicu i u budućnosti. Navedena drama je već kroz nekoliko godina, nakon prvog izdanja,  postala izrazito uspješna u Europi i Sjevernoj Americi.

U Hrvatskoj se ova drama prvi put igrala na pozornici Narodnog pozorišta za Dalmaciju; današnji HNK u Splitu, i to već 1924. godine. U Zagrebu su Rossumovi Universalni Roboti igrali na pozornici Hrvatskog narodnog kazališta 1930. godine i 1969 godine. Hrvatsko društvo za robotiku je 2021. godine organiziralo igranje istoimene predstave, a u proljeće 2022. godine ponovno će biti na kazališnim daskama u Zagrebu, i to zahvaljujući suradnji Hrvatskog robotičkog saveza i Zagrebačkog kazališta mladih.

Odnos čovjeka i robota tema je koju neprestano propituju znanstvenici, umjetnici, pisci i kako nam u naslijeđe ostavljaju različite scenarije; od apokaliptičnih do izrazito pozitivnih, tako i utiru put novim spoznajama i kreiraju nove stvarnosti u tom odnosu.