Počecima robotike u Hrvatskoj možemo smatrati 1961. godinu kada prof. Branimir Makanec osniva sekciju „Grupa kibernetičara“ unutar Narodne tehnike. U Hrvatskoj se 1994. godine osniva Hrvatsko društvo za robotiku, koje 2012. godine postaje Hrvatski robotički savez.

Zbog kontinuiranog rada području robotike u ovim krajevima posljednjih 60-tak godina, smatrali smo da je važno sustavno provoditi aktivnosti osvještavanja i dokumentarizacije robotičke baštine u Hrvatskoj kroz centralno online mjesto na portalu roboteka.info.

Izdvojili bismo 5 glavnih razloga koji su nas potakli na pokretanje online zbirke robotike Roboteka.info:

  1. Roboteka.info će prikupljati sve relevantne članke, stručne radove i ostalu literaturu na temu robotike u Hrvatskoj čime će se omogućiti svim zainteresiranima da mogu provoditi istraživanja ili jednostavno se mogu dodatno educirati o razvoju robotike u Hrvatskoj.
  2. Nadalje, u online zbirku će se uvrštavati i primjeri robota koje posjeduju pojedinci, udruge ili tvrtke kako bi se mogla prezentirati bogata robotička baština te njezine različite namjene u svakodnevnom životu. Predmeti ostaju na lokaciji vlasnika, te se samo prezentiraju online zainteresiranoj javnosti. Posebno treba istaknuti kako je na portalu omogućeno da svaki pojedinac može samostalno unijeti predmet u zbirku koristeći se uputama na ovome linku:
    roboteka.info/stvaraj-online-zbirku-robotike
  3. Roboteka.info je izvrsna platforma kroz koju je moguće prikazati vezu robotike s umjetnošću, kulturom i kreativnim stvaralaštvom općenito, čime se omogućava integracija društvenih i tehničkih znanosti. Na portalu su navedeni muzeji i robotičke zbirke u svijetu, kao i gdje se se mogu pronaći roboti u popularnoj kulturi (književnost, film, umjetnost, kazalište ili glazba).
  4. Vjerujemo da će se zahvaljujući Roboteka.info proširiti  znanja i spoznaja o robotici kao i doprinijeti kronološkoj dokumentacije razvoja robotike u Hrvatskoj u znanstvenom, praktičnom i edukativnom smislu
  5. Na kraju, želimo da sve gore navedeno poveća zajednicu ljubitelja robota i robotike u Hrvatskoj kako bismo svakoj sljedećoj generaciji mogli ponosno pokazati otkuda i kako smo krenuli, kako smo se kroz desetljeća razvijali, gdje smo danas i gdje bismo željeli biti u budućnosti.