Povodom 100-te obljetnice riječi robot, u jeku pandemije COVID-19 krajem 2020. godine, mnoga europska kazališta, ponajviše ona u Češkoj pripremila su projekte i predstave kako bi obilježila stoljeće od prvog spomena riječi robot u drami R.U.R. Karela Čapeka. S istim ciljem Hrvatski robotički savez inicira suradnju sa Zagrebačkim kazalištem mladih u produkciji predstave prema motivima te poznate drame. Iako je prvotno zamišljeno da će premijera biti održana u 2021. godini, zbog pandemijskih ograničenja, izazova u prikupljanju financijskih sredstava za provedbu projekta, premijera predstave održana je ožujku 2022. godine.

Hrvatsko društvo za robotiku je 2002. godine upriličilo izvedbu R.U.R.-a, ali ova produkcija u suradnji sa Zagrebačkim kazalištem mladih i glumačkim učilištem svakako je podigla profesionalnu razinu i omogućila veći doseg među mladima. Redateljica predstave je Marina Pejnović. Dramaturg Marin Lisjak u članku objavljenom u Jutarnjem listu se osvrnuo na brojna otvorena pitanja koja pred nas stavlja uloga robota u suvremenom društvu sljedećim riječima: „Na binarnu 101. obljetnicu Čapekove antologijske drame ‘R. U. R: Rossum’s Universal Robots’ postavili smo si pitanje što nam danas može značiti njegov robot i kamo nas optimistično povjerenje u tehnologiju i budućnost zapravo vodi. Osobito kad ta budućnost dolazi u bitno drugačijem, dapače potpuno obrnutom izdanju od onoga kakvo smo zamišljali. Koristeći se motivima njegove drame, stvorili smo imerzivni univerzum koji predviđa sljedeći korak u ekološkoj krizi, tom jedva poznatom jeziku propasti, svijet koji se uglavnom bavi ljudskim natucanjem odgovora na pitanje koje očito ne razumijemo do kraja – pitanjem naše odgovornosti za tu krizu. Robot nam je zasad alibi, dio rješenja. No što kad postane dijelom problema? Jesmo li spremni misliti o svijetu bez čovjeka? Ili još gore, možemo li prihvatiti činjenicu da se između jedinica i nula te proždrljive prirode nalazi brisani prostor koji čovjeka svodi na digresiju u dugom brbljanju povijesti?“ Link na cijeli članak: https://www.jutarnji.hr/kultura/kazaliste/capekov-hit-u-zkm-u-vizionarski-projekt-prepun-entuzijazma-i-ljubavi-prema-robotici-i-kazalistu-15170986

Predstavu je tijekom 2022. godine pogledalo nekoliko stotina mladih iz cijele Hrvatske, a zahvaljujući dramskim radionicama koje su provodili kazališni pedagozi u glumačkom učilištu za mlade ZEKAEM-a otvorila se platforma za brojne rasprave i svakodnevne izazove s kojima se društvo susreće u sve većoj interakciji s robotima.